Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (2024)

Revelionul 2019 ne-a prins în Miami. După cele 18 zile petrecute în Caraibe, ne-am luat tălpășița spre SUA, unde am mai stat încă 10 zile. Doar pentru a vizita Miami, cinci zile pline, spunem noi, ar fi suficiente. Noi am avut nevoie de mai multe, pentru că, așa cum poate știi, nu plecăm niciodată la drum fără să ne luăm și jobul cu noi, iar vacanța nu e în totalitatea vacanță în zilele când suntem departe de casă. Asta înseamnă că avem nevoie de timp și pentru a lucra, așa că, ținând cont și de asta, am preferat să fie mai multe zile decât prea puține.

Mai mult, ne-am ales o singură bază, iar de acolo am vizitat împrejurimile în voie. Am stat în Miami Nord, o zonă mult mai liniștită și mai accesibilă decât Miami Sud, iar de acolo, cu autobuzul local, cu Uber, Lyft sau cu mașina închiriată, ne-am descurcat cât se poate de bine. Despre transport am mai povestit aici.

Dar hai să vedem și ce am vizitat în toate aceste zile:

1. Miami Downtown

Aici, da, poți pierde cam două zile în care să te plimbi pur și simplu printre zgârie-nori, să bei un co*cktail cu vedere la Marină, să colinzi magazinele și să faci cumpărături.

- Bayside Market Place și Miami Riverwalk. Aici este, practic, un centru al turiștilor, cu baruri, restaurante, muzică live, magazine cu suveniruri, chiar și un Walk of Fame. Fetelor, dacă vă interesează, și probabil că deja dați din cap afirmativ, în Bayside Market găsiți un magazin Victoria’s Secret, imens, cu prețuri începând de la 3 dolari. E irezistibil!Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (1)

- Parcul Bayfront. După cum îți poți da seama din denumire, se află chiar lângă Bayside Market Place. Este un parc micuț, unde te poți relaxa și unde, din când în când, se organizează diferite activități, precum dansuri, yoga, la care poți lua parte gratuit.Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (2)

- Freedom Tower. Nu departe de piața amintită mai sus, pe bulevardul Biscayne, poți zări și această clădire, care, în mijlocul zgârie-norilor moderni, pare ca nuca în perete. Turnul Libertății este un simbol iconic al populației cubaneze din Miami, construit în 1925. Odată ce liderul cubanez Fidel Castro a preluat puterea în 1959, proprietarii de afaceri cubanezi și clasa de mijloc a societății au început să migreze spre Miami. Odată cu aportul imigranților, guvernul Statelor Unite a decis să utilizeze turnul ca o facilitate de procesare și documentare a noilor rezidenți, precum și de a furniza servicii medicale celor care aveau nevoie. Imaginează-ți că, între 1960 și 1980, au migrat aproximativ 500.000 de cubanezi.

Astăzi, turnul găzduiește un muzeu de artă contemporană. Seara, este luminat foarte frumos, așa că fă tot posibilul să ajungi aici după apusul soarelui.Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (3)

- O plimbare gratuită printre zgârie-nori cu Metromover. Metromover este un mic tramvai automatizat ce circulă la înălțime pentru a se deplasa dintr-o clădire în alta. Ți-am mai spus că distanțele sunt destul de mari pentru a le parcurge pe jos. Tramvaiul este gratuit, astfel că poți face un tur la înălțime fără să plătești nimic. Îți recomandăm traseul albastru ”Inner Loop”. Este un traseu scurt, de vreo 10-15 minute, în care faci, practic, o buclă, motiv pentru care vei coborî fix în locul de unde ai plecat. Îți lăsăm mai jos o hartă cu toate traseele și stațiile.Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (4)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (5)

- Brikell Bridge, Brikell Point și Miami Circle. Aici am ajuns din greșeală și nu ne-a părut rău deloc. Zona este una extrem de luxoasă, podul Brikell făcând legătura cu una dintre insulele bogătașilor din Miami. Podul și priveliștea sunt minunate, iar vizavi de pod este și un drum pietonal care se întinde de-a lungul apei și pe unde te poți plimba pentru a admira clădirile. Dacă ajungi aici, dă o fugă și până la Miami Circle. O să rămâi uimit că există așa ceva într-o zonă atât de luxoasă. Pe scurt, arheologii au descoperit artefacte preistorice și un depozit dens de pământ negru, oase de animale și cochilii. Cercul din Miami reprezintă fundația unei structuri preistorice realizate de indienii tequesta. Artefactele și datarea cu carbon indică faptul că oamenii locuiau aici în urmă cu aproximativ 2000 de ani.Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (6)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (7)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (8)

2. Croaziera de 90 de minute în Biscayne Bay, zona milionarilor

Că tot vorbim de locuri luxoase, milionari și centrul orașului, croaziera este și ea un mod foarte plăcut de a cheltui banii. Durează 90 de minute, iar îmbarcarea se face din Bayside Market Place Marina. În timpul acesta, afli detalii despre istoria locului, dar poți să și arunci un ochi în curțile unor celebrități precum Gloria Estefan, P. Diddy sau Thalia. Excursia costă 25-30 de dolari și poate fi rezervată fie online, fie la fața locului.

3. Miami Design District

Este locul care nouă ne-a plăcut cel mai mult. Poate și pentru că pe cât de frumos e, pe atât de liber l-am găsit, fără picior de turiști. Noi l-am catalogat drept o ”comoară ascunsă” a orașului. Poți pierde lejer câteva ore pe-aici, poți sta la una dintre cafenelele cu un design ieșit din comun, iar dacă dispui de un buget generos, poți face și shopping. Aici sunt cele mai cele branduri, de la Prada la Tom Ford sau Cartier. Practic, cam orice brand mare la care te-ai putea gândi. Bugetul nostru ne-a permis doar o plimbare și contemplarea arhitecturii care este impresionantă.Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (9) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (10) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (11) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (12)

4. Little Havana

În cam toate ghidurile orașului Miami, acest cartier este nelipsit. Îl punem și noi pe listă, doar ca să știi de el, dar pe noi nu ne-a dat pe spate. După cum povesteam la punctul anterior despre Turnul Libertății, Miami are o comunitate mare de cubanezi. Atât de mare încât există un cartier întreg care se numește chiar așa, Little Havana.

La început, nou-veniții cubanezi s-au stabilit la vest de Turnul Libertății, într-o zonă cunoscută astăzi ca Little Havana, de-a lungul celei de-a Opta Străzi, Calle Ocho. Dar, pe măsură ce populația cubaneză a crescut, oamenii s-au mutat sporadic în întreg orașul și au adus un val de schimbare în dinamica culturală. Spaniola a devenit în timp o limbă populară, folosită atât la locurile de muncă, cât și în școli, determinând și alți refugiați care plecau din calea războaielor și a dificultăților economice din țările lor să vină aici, în căutarea unor oportunități pentru o viață mai bună. Un exemplu elocvent a fost chiar gazda de unde am închiriat noi apartamentul, un venezuelean care se descurca de minune în Florida.

Ce e de făcut pe aici? Nimic mai simplu! Te plimbi pe Calle Ocho, iei prânzul într-un restaurant cu specific cubanez, te răsfeți cu un trabuc ca la mama lui acasă. Noi ne-am învârtit puțin și pe străduțele de lângă, dar grilajele caselor ne-au dat impresia că nu este chiar cel mai sigur cartier în care să locuiești.

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (13) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (14) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (15)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (16)

5. Cartierul Art Deco și South Beach

Dacă ar fi să ne luăm după numărul mare al turiștilor pe care i-am văzut, am spune că e cea mai cunoscută atracție turistică din zonă. Cunoscut sub numele de cartierul Art Deco, adăpostește una dintre cele mai mari concentrații de arhitectură art-deco începând cu anii 1930. Reprezintă primul cartier istoric din secolul al XX-lea. Cea mai bună modalitate de a vizita zona este pe jos sau pe bicicletă. Noi am ales prima variantă și ne-a umplut câteva ore frumoase în care am admirat hotelurile, casele și terasele cochete încălzite de lumina soarelui generos.

Cartierul este mărginit de Oceanul Atlantic la est, a șasea stradă spre sud, Alton Road spre vest, respectiv Canalul Collins și Dade Boulevard spre nord și conține 960 de clădiri istorice. Poți combina o zi de plimbare prin cartier cu câteva ore de plajă pe vestita South Beach.

Plaja este imensă, foarte lată, străjuită de dune de nisip acoperite cu vegetație. Intrarea pe plajă se face pe mici alei printre dune, iar salvamarii, ca-n filme, sunt cocoțați în căsuțele colorate de pe plajă, la datorie, cu ochii pe turiștii neascultători ce se avântă în valurile oceanului. Ce să mai, e frumos tare!

Dacă ajungi aici în preajma revelionului, cum am făcut noi, află că de pe South Beach poți admira gratuit focurile de artificii, după care poți petrece până a doua zi la unul dintre cluburile de pe strada Ocean Drive.

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (17)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (18)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (19)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (20)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (21)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (22)

6. Sunny Isles Beach și Haulover Beach din Miami Nord

Cum am stat în nord, am ajuns să vedem și plajele mult mai liniștite din zonă. Diferența între plajele din Miami Nord și Miami Sud ar fi că cele din nord nu sunt atât de late. Cu toate acestea, sunt mult mai libere. În Sunny Isles Beach poți sta la umbra zgârie-norilor care se află chiar pe plajă, ba chiar la umbra turnurilor lui Trump.

Haulover Beack, pe de altă parte, este mai sălbatică, având chiar și o zonă pentru nudiști. Ambele plaje se învecinează, așa că le poți lua la rând în aceeași zi.

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (23)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (24)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (25)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (26)

7. Orașul Boca Raton

Ușor-ușor, ajungem și la destinațiile din afara orașului. Într-una dintre zilele în care am avut mașina închiriată, am mers în orașul Boca Raton din Palm Beach, ca să vedem și o altă față a Floridei. Aici am găsit exact cartierele pe care ni le imaginam, unde trăiesc americani bogați și foarte bogați, în case mari, fără garduri, cu grădini puse la punct. Una peste alta, vorbim despre proprietăți ce costă 7-8 milioane de dolari.

Se pune că Boca Raton ar avea una dintre cele mai bogate și mai sănătoase comunități din sudul Floridei. Aici, găsești și plajă, dacă vrei, așa că, dacă te-ai săturat să te plimbi prin cartierul bogătașilor, te poți retrage pentru încă o porție de soare.

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (27)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (28)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (29)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (30)

8. Orașul Fort Lauderdale

Altă zi, alt oraș. Nu puteam să ratăm Fort Lauderdale, cunoscut ca Veneția Floridei. N-am fost în Veneția europeană, însă Fort Lauderdale ne-a plăcut enorm. Are zeci de canale, iar de-a lungul lor sunt așezate case cu ponton și ambarcațiuni. Cred că am văzut, fără exagerare, mii de ambarcațiuni, mai mici, mai mari, mai ieftine, mai scumpe, de tot felul. Am ales să ne plimbăm pe câteva brațe și să ne bucurăm de liniște, după care am luat la pas drumul principal ce ducea spre plajă.

Ajungând aici, am avut un déjà-vu: parcă eram pe plaja din Costa Blanca, Spania, atât de bine seamănă. De-a lungul plajei găsești terase, restaurante, muzica răsună de peste tot, iar voia bună e la ea acasă. Spre deosebire de Miami, unde auzi foarte multă spaniolă, aici simți că ești cu adevărat în America.

Dacă ai mai multe zile la dispoziție, fă ce faci, dar treci măcar pentru o zi prin Fort Lauderdale! Crede-ne că e minunat!

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (31) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (32) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (33) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (34) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (35) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (36)

9. Key West

Apogeul vacanței a fost excursia de o zi spre cel mai sudic punct al Statelor Unite continentale, Key West. Ca să ajungi aici, parcurgi o autostradă lungă de 227 de kilometri, cu vreo 42 de poduri, toate construite în ocean. Drumul trece prin cheile Floridei, insulițe locuite unde te poți opri pentru o poză, pentru un prânz sau, pur și simplu, pentru a admira peisajul. După vreo patru ore de condus, am ajuns pe ultima insulă, și anume în Key West, care arată mult peste închipuirile noastre.

Proaspăt întorși din Caraibe, Key West ne-a lăsat impresia că tot în Caraibe am ajuns: căsuțe colorate în pastel și multă vegetație. Key West este singurul oraș în care n-a fost semnalată niciodată o temperatură sub 0°C în SUA. De altfel, orașul este situat la 150 de kilometri de Cuba.

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (37) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (38) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (39) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (40) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (41) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (42)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (43)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (44) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (45)Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (46)

10. Parcul Național Everglades

Am încheiat aventura noastră americană cu o zi petrecută în Parcul Național Everglades, despre care ar fi câteva lucruri de povestit. Parcul este cea mai mare rezervație naturală subtropicală din Statele Unite și a treia mare rezervație din cele 48 de state americane, după Parcul Național Death Valley și Parcul Național Yellowstone. A fost declarat rezervație a biosferei și una dintre cele mai importante zone umede din lume.

36 de specii pe cale de dispariție sau protejate trăiesc aici, printre care pantera de Florida, aligatorul și lamantinul. Adăpostește, de asem*nea, cel mai mare ecosistem de mangrove din emisfera vestică. Peste 350 de specii de păsări, 300 de specii de pești de apă dulce și sărată, 40 de specii de mamifere și 50 de specii de reptile trăiesc în Rezervația Naturală Everglades. Aligatorii reprezintă un simbol al Floridei, iar aici îi poți vedea în mediul lor natural.

Deci zi și tu, cum să nu îi faci o vizită dacă tot ai ajuns în zonă?

Problema este că, la o primă căutare despre cum poți vizita parcul, îți apare varianta bărcii, pe apă, urmată de nu știu ce show cu crocodili, șerpi și alte nebunii, și niciuna dintre posibilități pe noi nu ne-a încântat. În primul rând, am citit că tururile cu barca cu aer sunt foarte zgomotoase, iar la show-uri cu animale nu mergem din principiu.

Am tot săpat după informații despre alte variante de a vizita rezervația și am găsit așa: conduci până la Shark Valley (în ciuda numelui, nu sunt rechini în zonă), lași mașina în parcare, iar la intrare poți opta pentru un tur cu tramvaiul (Tram Tour), care te plimbă prin rezervație, timp în care ghidul îți povestește despre vietățile văzute pe parcurs, sau îți poți închiria o bicicletă.

Alegând bicicleta, descoperi singur zona, ceea ce am făcut și noi. Închirierea bicicletelor costă 9 dolari pe oră, dar nu uita să îți iei o șapcă sau o pălărie, orice preferi, numai acoperă-ți capul și aprovizionează-te cu multă apă, pentru că soarele dogorește, nu glumă.

Cred că a fost cea mai înțeleaptă alegere, pentru că ne-am oprit de câte ori am vrut, am văzut mulți aligatori pe marginea drumului, dar și tot felul de păsări și broaște țestoase. Traseul pentru biciclete este lung de 24 de kilometri, care se traduc în două sau trei ore de mers, în funcție de cum pedalezi și câte opriri faci. La capătul traseului, ajungi la un fel de turn de observare ce oferă vederi panoramice ale ”râului de iarbă”.

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (47) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (48) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (49) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (50) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (51)Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (52) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (53) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (54) Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (55)

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (56)

Cam acestea sunt recomandările noastre pentru o vacanță în Miami și împrejurimi. Sperăm să-ți fie de folos. See you later, Alligator!

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (57)

Citește și:

Ce trebuie să știi dacă plănuiești o vacanță în Florida, SUA

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi • Aventurescu (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6433

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.