Welke is de beste luchtreiniger? Wij hebben ze getest (2024)

Waarom zou je een luchtreiniger kopen?

Door vervuiling, allergenen en fijn stof is de luchtkwaliteit binnenshuis voor veel mensen een aandachtspunt geworden. Hoewel gezonde lucht in je huis vooral afhangt van goede, regelmatige ventilatie, is het niet altijd mogelijk om je ramen te openen om de buitenlucht binnen te laten. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van hooikoorts of als je in de buurt woont van een drukke weg.

Een luchtreiniger kan daarom een goede oplossing zijn om de lucht in je huis te zuiveren. Luchtreinigers gebruiken filters om verontreinigende stoffen op te vangen en uit de lucht te halen. Het doel is om allergenen, stofdeeltjes, huidschilfers van huisdieren, schimmels, bacteriën en zelfs gassen te verwijderen.

Hoe weet ik of ik een luchtreiniger nodig heb?

  • Last van allergieën, astma, irritatie van de luchtwegen, frequente hoofdpijn of andere gezondheidsproblemen die verband kunnen houden met de luchtkwaliteit binnenshuis?
  • Is er luchtvervuiling, zoals sigarettenrook, chemische dampen, schimmel, allergenen van huisdieren of fijn stof?
  • Gevoelig voor geuren? Dan kan een luchtreiniger helpen om ongewenste geuren te elimineren, zoals die van koken, rook, chemicaliën of huisdieren.

Het is belangrijk om eerst te proberen je huis goed te verluchten. In veel gevallen kan het openen van de ramen en het gebruik van het ventilatiesysteem in huis al voldoende zijn om een goede luchtkwaliteit binnenshuis te behouden. Maar raadpleeg bij twijfel je arts of een expert voor advies en aanbevelingen.

Welke is de beste luchtreiniger?

Studies hebben al aangetoond dat luchtreinigers met HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) deeltjes in de lucht, waaronder allergenen, stof en verontreinigende stoffen, effectief kunnen verwijderen. We wilden zelf onderzoeken hoe effectief ze zijn. Als onderdeel van onze analyse hebben we tien luchtreinigers getest.

  • AEG AX31-201GY
  • Blueair Classic 405
  • Clean Air Optima CA-503B
  • Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09
  • Ikea Starkvind
  • Kärcher AF 30
  • Philips 1000i Series AC1715/10
  • Philips Air Performer 7000 seriesAMF765/10
  • Qlima A68
  • Rowenta Pure Air City PU2840F0

Alle luchtreinigers waren draagbare modellen, bedoeld voor ruimtes tot 80 m² en uitgerust met een HEPA-filter (of gelijkaardig, in het geval van het Ikea-model).

Over het algemeen toonden onze tests aan dat het gebruik van een luchtreiniger het aantal verontreinigende stoffen in de lucht vermindert, zoals stof, pollen en rook. Hoewel alle modellen die we hebben getest op zijn minst wat deeltjes uit de lucht verwijderen, is het verschil tussen de beste en de minst effeciënte modellen opvallend.

De beste luchtreinigers van onze test

Hoe hebben we de luchtreinigers getest?

De luchtreinigers werden beoordeeld op basis van de volgende criteria.

Filterefficiëntie (65%)

We hebben het vermogen van de modellen om fijne deeltjes te absorberen gemeten om hun Clean Air Delivery Rate te bepalen. De CADR (in m³/uur) drukt uit hoe snel een luchtreiniger stof, pollen en rook uit de lucht verwijdert. Hiermee kunnen we de efficiëntie waarmee verschillende luchtzuiveraars de lucht zuiveren vergelijken.

We keken ook naar het vermogen van de apparaten om gassen te behandelen. We brachten bepaalde hoeveelheden van beide gassen in een testkamer. We maten de hoeveelheid gas die door de apparaten werd gefilterd in 20 minuten. Deze gassen zijn vergelijkbaar met die door het verkeer worden uitgestoten, zoals NO₂.

Geluid (15%)

Luchtreinigers maken geluid als ze lucht verplaatsen om het te filteren, en sommige meer dan andere. Daarom testen we luchtreinigers op hun hoogste stand om erachter te komen welke het luidruchtigst zijn. We kijken niet alleen naar het volume van het geluid, maar ook of ze irritante geluiden maken.

Welke is de beste luchtreiniger? Wij hebben ze getest (1)

Gebruiksgemak (10%)

Zijn luchtreinigers gebruiksvriendelijk? We vroegen een expert en een panel van testers om hun mening. Zij beoordeelden het gebruiksgemak van de bediening van het apparaat, de montage, het transport en de opslag, de app indien beschikbaar en de weergave van de luchtkwaliteit op het apparaat.

Energieverbruik van de luchtreinigers (10%)

Tijdens de tests hebben we het stroomverbruik op de hoogste stand van elke luchtreiniger gemeten. Vervolgens berekenden we de stroom die nodig is om een m³ lucht te zuiveren.

Gemak van schoonmaken en onderhoud (5%)

We keken naar de mate waarin het apparaat je genoeg informatie geeft over het vervangen van filters.

Onze testers probeerde ook zelf de filters schoon te maken en te vervangen. Ze verwijderden en vervingen de filters van alle luchtreinigers om te beoordelen hoe gemakkelijk of moeilijk de handeling was.

Deze test is in het voordeel van de grootste toestellen. Daarom berekenden we ook de verhouding tussen de luchtreinigingssnelheid en het volume van het apparaat.

Hoe kies je de beste luchtreiniger?

Wil je investeren in een luchtreiniger, maar weet je niet welk type of model je moet kiezen? Lees het advies van onze experts in onze koopgidsen ontdek waar je rekening mee moet houden om de juiste keuze te maken. Je kunt ook een kijkje nemen in onze vergelijkeren ontdekken welke modellen de hoogste scores kregen in onze test.

Welke is de beste luchtreiniger? Wij hebben ze getest (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5684

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.